5 surse de grăsimi sănătoase care te vor ajuta să slăbești

aromatherapy-bottlesÎncă de dinainte de perioada anilor 60, grăsimile saturate au fost considerate de către medici și nutriționiști un inamic periculos al sănătății. Descoperirile recente au demonstrat, însă, că realitatea ar putea fi undeva la mijloc.

Majoritatea avem tendința să consumăm produse degresate, carne de pui în loc de carne de porc, brânză degresată și alte produse cu un conținut redus de grăsimi și, cu toate acestea, numărul persoanelor care au colesterolul peste limitele normale este foarte mare. Într-un studiu recent s-a descoperit că cei care consumă alimente normale, diferite tipuri de carne, inclusiv porc și vita, brânzeturi normale și lapte integral, ciocolată neagră și cereale integrale, au un colesterol în limite normale, în comparație cu amatorii de „low fat”.

Reducerea grăsimilor din alimentație nu este cea mai bună soluție atâta vreme cat în dietă au rămas biscuiții, chipsurile, sau alimentele bogate în zahăr, carbohidrați rafinați și calorii goale.

E studiat și dovedit faptul ca grăsimile alimentare bune ne ajută să diminuăm nivelul colesterolului rău (LDL), determină scăderea colesterolului total, reduc riscul bolilor de inimă, mențin intactă membrana celulelor , scad nivelul trigliceridelor și luptă împotriva inflamației, reduc simptomele artritei, îmbunătățesc elasticitatea și hidratarea pielii și, mai ales,  oferă nivele constante de energie pe parcursul zilei.

Un aspect important a ceea ce face diferența între un stil de viață sănătos și o alimentație deficitară este tipul de grăsime pe care îl consumăm.
O alegere buna în ceea ce privește grăsimile sănătoase sunt cele nesaturate (polinesaturate și mononesaturate), care se pot găsi în alimentele ce intră în mod natural în categoria „oleaginoase”.

Există și o a treia categorie de grăsimi, relativ nouă, și anume grăsimile trans, care se găsesc în produsele de tip fast-food, și care au un dublu efect negativ. Acestea nu doar ca determină creșterea colesterolului rău, dar determina și scăderea celui bun.

Iată 4 dintre cele mai bune surse naturale care îți pot asigura necesarul zilnic de grăsimi alimentare sănătoase.

Alunele de pădure, nucile, migdalele, fisticul, caju, semințele de dovleac, in sau orice alte semințe oleaginoase. Acestea sunt o sursă foarte bună de grăsimi neprocesate, bogate în fibre și minerale. Este indicat să evitați consumul de astfel de alimente atunci când sunt prăjite sau sărate deoarece tratamentul termic schimba structura moleculelor de ulei.

Uleiul de măsline, uleiul de nuci, uleiul de alune de pădure sau uleiul de in. Acestea sunt bogate în grăsimi mono și polinesaturate și pot fi folosite pentru diferite forme de gătit. Substanța minune din uleiul de măsline, un antioxidant, se numește oleocantal și este, în general, perceput ca un condiment. Cu cât acest gust este mai puternic, cu atât antioxidantul este prezent în cantitate mai mare în ulei și aduce mai multe beneficii sănătății. Uleiurile de măsline cu cel mai mare conținut de antioxidanți sunt cele din Toscana, Puglia si Sicilia (Italia).

Peștele gras (somonul, macroul, heringul, păstrăvul) sau orice alt fruct de mare e o sursă naturală bună de grăsimi polinesaturate bogate în Omega 3. E recomandat ca într-o alimentație adecvată sa avem 2-3 mese care să includă pește pe săptămână.

Avocado. Avocado este un aliment natural care pe lângă faptul că conține mulți nutrienți, fibre și grăsimi sănătoase, aduce și o aromă deosebită oricărei mese. Gustul lui e asemănător cu cel al nucilor verzi și e un aliment hrănitor care a fost supranumit „untul vegetal” datorită asemănării sale cu untul obținut din lapte.

Toate aceste surse naturale de grăsimi conțin un ingredient esențial, Omega-3, care ajuta la îmbunătățirea circulației prin subțierea naturală a sângelui, luptă împotriva inflamației, sprijină funcțiile creierului și atenuează simptomele depresiei.

Ideal ar fi să în­cetăm totuși sa învinovățim grăsimile pentru toate problemele de sănătate pe care ni le auto-provocăm. Se știe că problemele cu gre­utatea cer o re­echilibrare globala a alimentației, iar materiile grase (lipidele) sunt indispensabile pentru ca organismul să funcționeze bine.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *